A+ A A-

Компромисите

  • Посещения: 294

Компромисите

Хубава тема поставяш. Компромисите. Много активно присъстват в човешкия живот. Твърде много се спекулира с тях, водят до много негативни следствия и изкривяване (дори излизане) на житейския път. Компромисите до голяма степен граничат с манипулацията, с обсебването, с подчинението, със страха от загуба, със спекулациите, с още много други негативни човешки прояви. Повечето хора си мислят, имат нагласата, че компромисите са помощно средство, както във взаимоотношенията с другите, така и в личните дела. Не, не са. Не изпадайте в това самозаблуждение! Компромисите са вид саможертва, в името на това, да се случи нещо, което не е в добър вариант за План-Програмата-Живот на душата, а вид изместване в реалността, която душата е избрала да следва като свой жизнен път. Много жени-майки правят компромиси в името на децата си. Много наети служители правят компромиси със себе си само за да запазят работното си място. Много партньори правят компромиси заради другия във връзката, за да не се разпадне тя. Примери много. До какво довеждат компромисите? Каква е цената, която човек заплаща за тях, допускайки ги като свои действия? Те са вид насилствено решение-избор.

До известна степен те са повлияни от свободния избор, но в повечето случаи е заради “притискане до стената”, като безисходица, защото за правещия ги няма друг вариант, друго решение за действие. За всяка една житейска ситуация гледните точки са многоаспектни. Обвързани с мъдростта, че “Когато губиш, не знаеш какво печелиш и когато печелиш, не знаеш какво губиш.” Мъдростта се състои в това, да умееш да съпоставяш, селектираш, подбираш, да преценяваш в кои случаи си струва да ги правиш, до каква степен, така, че да не вредиш на своята лична План-Програма-Живот и личностни прояви. Помнете, че носите отговорност първи за изпълнението на личната План-Програма-Живот, след това сте в помощ-подкрепа към другите! Не смесвайте компромисите със себеотрицанието и саможертвата!

Друг да е добре, а вие да заплащате цената за комфорта и успеха на другите е въпрос на осмисляне и осъзнаване, доколко това е свързано с преноса от минали истории в настоящето, когато е нужно да се проявява осъзнато зануляване-трансформиране на негативностите-травмите-загубите, които са довели до това вследствие на ваши неправомерни действия към другия/другите. Ефектът на “обърнатата палачинка” е нужен изпит за човека, за да се освободи от наслоените в миналото негативни товари. Важното е да се научите да ги разпознавате, да правите разлика между различните състояния, да не ги слагате под общ знаменател, да си мислите, че правейки компромиси правите нещо добро.

Съветът ми към вас е: Правете осъзнато изборите си за действия! Дори да не виждате други варианти за избор, помнете, че е нужно да разширите кръгозора си, да усвоите способността да преценявате плюсовете и минусите за вас и за насрещната страна, след това да решавате. Не винаги това, което смятате, че е добър вариант като компромис, се оказва именно такъв и носи ползи! Учете се в движение!

Духовен учител Картен