A+ A A-

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ПРЕГРЪДКИТЕ

  • Посещения: 642

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ПРЕГРЪДКИТЕ  

ПРЕГЪРНЕТЕ БЛИЖНИТЕ СИ С УВАЖЕНИЕ И ИСКРЕНОСТ В СЪПРИЧАСТНА ПРЕГРЪДКА

От раждането до смъртта докосването е важна част от емоционалното и физическото здраве, тъй като предизвиква освобождаване на хормони като допамин и окситоцин и намалява количеството на кортизол в организма. Ползите за здравето, произтичащи от прегръдките, включват намаляване на тъгата, по-ниско кръвно налягане, по-бавен пулс, по-малко тревожност и повече състрадание. Можете да увеличите броя на прегръдките и докосванията, които получавате всеки ден, като се приспособявате към други, които искат прегръдки, които искат да се прегърнат и да се включат в терапевтични докосващи дейности. Недокоснатите бебета израстват със забавяне в развитието и когнитивните способности, имат нарушения на привързаността и са с по-висок риск от сериозни инфекции. 

От друга страна, недоносените бебета, за които други хора се грижат, имат по-добри когнитивни способности, по-устойчиви са на стрес и имат по-добро поведение при сън, дори 10 години по-късно. Тези ранни подаръци, базирани на докосване, демонстрират необходимостта от докосване в психологическия контрол. Ползите от допир не намаляват с възрастта.

Вирджиния Сатир, психотерапевт в семейната терапия говори за важността на допира и прегръдките по отношение на емоционалното здраве на човека: Имаме нужда от осем прегръдки на ден, за да оцелеем. Нуждаем се от 12 прегръдки на ден за растеж." Тези индикации могат да представляват минималните и оптимални прагове за създаване на достатъчно окситоцин, хормон, освободен от хипофизната жлеза в отговор на физически контакт. Простият акт на прегръдката може не само да укрепи връзката ви с другите, но и да подобри вашето физическо и емоционално здраве.

ВАЖНОСТТА НА ДОПИРА - Децата, които израстват без докосване или които са лишени от допир, развиват личностни разстройства и други характеристики, които затрудняват живота им в обществото. Историческите разкази за деца, които са израснали „диви“ или в природата показват, че те често изпитват затруднения при интеграцията в група. Докосването е основният език, използван за предаване на състрадание и е от основно значение за комуникацията, обвързването и здравето. Прегръдката поддържа имунната система, намалява стреса, насърчава съня и няма странични ефекти. Батериите ви за жизнена енергия не се изразходват, те просто се презареждат.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ОКСИТОЦИНА - Хората са толкова „горещи“, че се чувстват топло и уютно в прегръдките. Независимо дали става въпрос за прегръдка на майка и дете, прегръдка от приятел или притискане от някой, който ви интересува, изследванията показват, че подобни докосвания водят до реални емоционални и физически ползи за здравето.  Основата за някои от ползите, които психолозите свързват с прегръдките, идва от освобождаването на окситоцин, известен също като „хормона на любовта“ или „хормона на гушкането“. Окситоцинът се освобождава от хипофизната жлеза и в зависимост от средата, с която е свързан хормонът, предизвиква вълна от емоции.

С други думи, ако хормонът се отделя в ситуация, която не е удобна, като например лоша връзка, това може да доведе до намалено приемане от човека. За първи път беше признато значението на хормона за свързването на майката и детето по време на бременност и кърмене. Докато окситоцинът при майката изглежда има нещо общо с чувствата, които изпитва към детето си, свързаното взаимодействие също увеличава количеството окситоцин, което детето отделя. Опитът от контакта с окситоцин не се ограничава до детството, а продължава и в живота на възрастните. Когато се прегърнете, това предизвиква чувство на доверие между хората и усещането за подкрепа.

Тези реакции са резултат от действията на невро-трансмитерите върху емоционалния център на мозъка. Той насърчава чувството на задоволство и дори може да насърчи моногамното поведение, особено при мъжете, които вече са привързани към жена. Освобождаването на окситоцин по време на прегръдки предизвиква чувство на състрадание към другия човек, необходима форма на връзка и подкрепа по време на психологически стрес или скръб. Чувствата за близост ви дават оптимистично усещане за това, как сте социално ангажирани и ви карат да се чувствате добре.

ВРЪЗКА МЕЖДУ ПРЕГРЪДКИТЕ И КОРТИЗОЛА - Освобождаването на окситоцин намалява хормоните на стреса или кортизола. Облекчаването на стреса, съчетано с чувство за емоционална подкрепа, изглежда подкрепя имунната ви система и ви прави по-малко податливи на обикновена настинка. Изследванията установиха, че вашата възприемана социална подкрепа и броят на прегръдките, които давате и получавате, могат да предскажат вашата податливост към настинка, като установят, че прегръдките могат да обяснят 32 процента от положителните ефекти. Дори тези, които са настинали, са имали по-леки симптоми, когато са се прегръщали по-често. Стискането в прегръдка може да стимулира тимуса ви, който е отговорен за регулирането и балансирането на белите кръвни клетки. Това е друг начин, по който прегръдката може да поддържа вашата имунна система. 

Намаляването на нивата на кортизол и възприемания стрес също може да ви помогне да запазите спокойствие по време на стресово събитие, като например представяне на работа или медицински тест. Намаляването на стреса също намалява сърдечната честота и кръвното налягане, което намалява потенциалния риск от сърдечни заболявания. Облекчаването на стреса може също да има пряко въздействие върху предотвратяването на други заболявания. Направени проучвания за значението на допира установили намаляване на болката, намаляване на нивата на глюкозата при деца с диабет, както и подобрения в системата на имунната при хора с рак.

ЕЖЕДНЕВНИТЕ ПРЕГРЪДКИ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ДА СЕ ЗАПАЗИ ДЕПРЕСИЯТА - Прегръдката също е един от най-лесните начини да покажете признателност и да разпознаете човека, когото прегръщате, като важен за вас. Почти 55 процента от цялата комуникация е невербална. Една прегръдка е отличен начин да покажете любов и грижа. Прегръдките стимулират мозъка ви да отделя различни други химикали, които влияят на настроението и емоциите ви. Първият е допамин, хормон, който създава радост в мозъка. Ендорфините и серотонинът също се освобождават и помагат за намаляване на болката и чувството на тъга. Дебра Касталдо, експерт по връзки и семеен терапевт, казва: „Ние също така знаем, че прегръщането на нашите близки насърчава здрави емоционални връзки и интимност, което е в основата на една щастлива, здрава, дългосрочна връзка.“ 

За съжаление, броят на докосванията и прегръдките често намалява с възрастта. Пенсионерите, които живеят сами, не могат да изпитват докосване всеки ден. Привързаността може да направи огромна разлика в емоционалното и физическото здраве на възрастните хора.“ Шарън Фарбър коментира: „Докосванията с други хора са основни форми на човешко взаимодействие, все повече хора търсят свои професионални докосващи и учители по боди арт-хиропрактици, физиотерапевти, гещалт терапевти, Rolfers, Alexander Technique и Feldenkrais терапевти, масажисти, учители по бойни изкуства и Тай Тай Чуан. Някои дори отиват в лекарски кабинет за физически преглед за заболявания без органична причина, те просто очакват да бъдат докоснати."  

ВНИМАТЕЛНА ПРЕГРЪДКА - Йога майсторите също са запознати със здравословните ползи, свързани с физическия контакт и особено с прегръдките.  Дзен майстор Тич Нхат Хан, който направи медитацията за прегръдката известна, е световен лидер, чийто основен принцип е, че чрез вниманието хората могат да се научат да живеят в настоящия момент. Той вярва, че добрата прегръдка може да окаже влияние върху живота на хората. Той пише за своята заетост с медитацията за прегръдка: „Когато се прегръщаме, сърцата ни се свързват и знаем, че не сме отделни същества. Прегръдката с внимателност и концентрация може да донесе помирение, изцеление, разбиране и късмет." 

Според Хан, медитацията на прегръдката може да се практикува с майка, баща, брат или сестра, съпруг или дори с дърво. Практиката започва с осъзнаване на взаимно присъствие и прегръдка, която включва три дълбоки вдишвания. Първият дъх е предназначен да ви помогне да влезете в присъствието в настоящия момент. С втория дъх осъзнавате присъствието на другия човек и с третия си дъх празнувате присъствието си с другия с благодарност. Хан вярва, че такава прегръдка внася реалността в присъствието на момента, както и възможно помирение. В същото време тази практика ще ви донесе и останалите здравословни ползи, споменати по-горе.

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ПРЕГРЪДКАТА - Прегръдките са здравословни за вашето емоционално и физическо благополучие. Дори 10-секундна прегръдка може да ви донесе повечето от горните предимства. Въз основа на едно проучване, тези ползи за здравето могат да включват намалена умора, подобрено здраве на сърцето и намалена депресия.  Гушкането е по-дълга форма на прегръдка – когато е с партньора, се отделя повече допамин и може да увеличи сексуалното желание. Прегръдката също може да намали страха и притеснението от смъртта. Едно проучване установи, че дори прегръщането на нежив обект, като плюшено мече, може да намали тези страхове.  Освобождаването на окситоцин от прегръдката също може да помогне за намаляване на социалната тревожност. 

Прегръдката преди да отидете на парти, където не познавате никой, може да ви помогне да се чувствате по-уверени и общителни. Изследователите установяват, че браковете, при които двойките се прегръщат, често траят по-дълго от браковете, в които рядко се прегръщат. През 1986 г. беше въведен национален празник за насърчаване на прегръдките. Целта е да се помогнат хората в държавите, в които не е обичайно да се изразяват чувства по този начин, да се показват повече емоции на публично място. Човекът, който дава прегръдка, получава толкова голяма полза, колкото и прегърнатия, въпреки, че по-големи ползи могат да се получат от прегръдката, когато се прави от някой, на когото имате доверие.

ВИДОВЕ ПРЕГРЪДКА – ДОКОСВАНИЯ: Може да е трудно да се прегръщате всеки ден, когато живеете в държава, която не насърчава физически контакт или когато живеете сами. Ако полагате сериозни усилия в това начинание, може да има начини да поддържате здраво докосване. Следните предложения може да се чувстват сякаш са извън зоната ви на комфорт, но няма да можете да се насладите на резултатите им, ако не направите първата стъпка.

Плюшено мече: Макар да не е толкова удовлетворяващо, колкото прегръщането на друг човек, прегръщането на неодушевен предмет също може да помогне за намаляване на безпокойството и страха.

Поздрав - Въпреки, че в началото може да се почувствате странно, създайте си навик да поздравявате приятелите си с прегръдка. Първо попитайте, преди да го направите. Това може да е малко по-трудно между двама мъже. Ако обаче не излезете от зоната си на комфорт и не попитате, няма да намерите приятелите, които търсят същия несексуален контакт.

Терапевтични докосващи: масажистите и Рейки Мастърс трябва да докосват, за да могат да си вършат работата. Повечето са наясно със здравословните ползи от допира. Вероятно няма да правите масаж всеки ден, но това може да бъде нещо, което да включите в месечния си план.

Прегръдки с родител: Може да не получите такава, ако сами не си го позволите. Ако обикновено не прегръщате децата си, братя и сестри, родители или приятели, може да зависи от вас да направите първата стъпка и да инициирате прегръдка. Има хора, които просто не искат да бъдат прегръщани или се страхуват, че другият човек може да изтълкува погрешно прегръдката. Напомняйте си, когато се срещате с други хора, че и другите се нуждаят от прегръдки всеки ден, както и вие самите. Ако търсите възможностите, те ще се появяват по-често.

Списъкът с видовете прегръдки всеки може сам да продължи според своите усещания и потребности…

От Dr. Джоузеф Меркола на Wakeup-world.com