A+ A A-

ОБЩИ ЧЕРТИ НА ХОРАТА, КОИТО СА ИСТИНСКИ ЩАСТЛИВИ

  • Посещения: 349

ОБЩИ ЧЕРТИ НА ХОРАТА, КОИТО СА ИСТИНСКИ ЩАСТЛИВИ

от Марк ДеНикола

Фактите: По-долу е даден списък с общи черти, които съм наблюдавал при хора, които са наистина щастливи. Това е страхотен списък и нещо, от което всички можем да се поучим и да израстваме.

Да помислим: Щастието зависи ли от външни фактори или е нещо, което се намира вътре? Тези общи черти нямат нищо общо с материалния свят, а по-скоро представляват промени, които всички ние можем да направим вътре – промяна в съзнанието.

Щастие: думата, която се появява най-често, когато хората са попитани какво искат най-много в живота. Любящ партньор, страхотна, добре платена работа и безкрайните пътувания по света също са сред най-често срещаните отговори, но всичко това са базирани на предпочитания средства за постигане на една крайна цел – щастието.

Тъй като е толкова желано, реших да съставя списък с черти, които щастливите хора изглежда имат общи - и говоря за истински щастливите хора, а не само за тези, които изглеждат така на повърхността. При съставянето на този списък не предполагам, че това са единствените ключове към щастието, просто се надявам да подчертая някои общи черти, които съм забелязал да споделят щастливите хора. Все пак, предполагам, че щастливите хора преживяват моменти на щастие и моменти на нещастие в живота си.

  1. ОБИЧАТ СЕБЕ СИ ТАКИВА, КАКВИТО СА - На пръв поглед това може да звучи невероятно егоистично, но искам да кажа, че те са наистина удобни в собствените си обувки. Те приемат и утвърждават физическия си външен вид, поддържат истинските си черти на характера, независимо дали получават заслуга за това или не, и работят, за да се възползват максимално от човешкия опит, който живеят, вместо да потъват в него това, което другите биха определили като слабости или недостатъци.
  2. ТЕ ВИЖДАТ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА КАТО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЧОВЕШКИЯ ОПИТ, А НЕ КАТО НЕГОВА ОСНОВА - Взаимоотношенията, независимо дали са приятелски, семейни или романтични, със сигурност са една от най-важните части от човешкото преживяване. Твърде много от нас обаче позволяват тяхното присъствие или отсъствие и още повече стойността, която им приписваме, да определят цялостното ни щастие в живота. Открих, че истински щастливите хора са склонни да намират пълно задоволство в себе си и гледат на всички взаимоотношения като на великолепно продължение на вече завършеното им аз. Най-истинските и ценни взаимоотношения често възникват, когато не търсим другите да запълнят определена празнота или да ни накарат да се чувстваме по определен начин.
  3. ПРИВЕТСТВАТЕ ПРОМЯНАТА - Животът е постоянен урок и щастливите хора са склонни да осъзнават това. Не само, че винаги сте отворени за промяна, вие наистина слушате предложенията, уважавате и обмисляте всички мнения и приемате критиките конструктивно и не се обиждате.
  4. ПРАЗНУВАТЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДРУГИТЕ, ВМЕСТО ДА СЕ ОТЧАЙВАТЕ ОТ ТЯХ - Ревността е убиец и както Гари Алън веднъж каза: „Можеш да бъдеш луната и все пак да ревнуваш от звездите.” Всички ние сме способни да постигнем всичко в този живот и ние сме единствените, които имат желанието да бъдем открит в себе си. Вместо да се наблюдават и сравняват с тези, които са постигнали нещо, истински щастливите са склонни да празнуват тези постижения и да ги използват като мотивация да постигнат повече в собствения си живот.
  5. ТЕ НИКОГА НЕ ЖИВЕЯТ В ЖЕРТВА - Всички сме били така наречените „жертви“ на различни неща в живота, независимо дали става въпрос за неочаквана раздяла, уволнение или дори домашно насилие. Истински щастливите хора са склонни да не се бавят, докато се чувстват онеправдани. Те избират да оставят трудните си преживявания да ги укрепят, вместо да ги носят като знак за слабост или като нещо, което ги прави постоянно достойни да получават съжаление.
  6. ЖИВЕЕТЕ В НАСТОЯЩЕТО - Колкото и забавно да е да си спомняте за миналото или да фантазирате за бъдещето, нищо никога няма да се направи в нищо, освен настоящето и щастливите хора са склонни да разпознават това. Не само това, те използват това знание като мотивация да се възползват максимално от всеки един момент. В допълнение към мотивацията, настоящето също може да бъде полезно, за да оцените истински тези моменти на релаксация и да си позволите наистина да сте в тях, вместо да се разсейвате от притеснения за бъдещето.
  7. ВЯРВАТЕ, ЧЕ ВСИЧКО СЕ СЛУЧВА С ПРИЧИНА - Това лесно може да се съчетае с избора да не бъдете жертва, но щастливите хора са склонни да се доверяват на процеса и съществуването на всичко в живота си. Знаейки, че нищо не е твърде голямо, за да се справят, те избират да прегърнат всичко, което животът им подхвърли, вместо да се свиват от гледката или да се затъват в самосъжаление.
  8. ТЕ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ НА ПАРИТЕ ДА ДИКТУВАТ ЖИВОТА ИМ - Никой не отрича, че в този свят всички ние се нуждаем от пари, за да съществуваме и затова много от нас прекарват по-голямата част от живота си, правейки неща, които ни помагат да ги спечелим. Открих, че това, което характеризира щастливите хора е, че те не позволяват на парите да станат върховният диктатор в живота им. Те все още вземат разумни решения в рамките на своите възможности, но не позволяват на парите да ги спрат: въздържане от преследване на така наречената „рискова“ страст, бъде факторът, обвиняван за това защо животът им е толкова нещастен, или оплакват се колко малко имат. Има творчески начини да направите всичко на този свят и само признаването и оценката на традиционните начини за правене на пари осакатява тази креативност.
  9. ТЕ ТЪРСЯТ РЕШЕНИЯ ОТВЪТРЕ - Едно от най-мощните прозрения, с които един истински щастлив човек често ще действа, е „промяната започва отвътре“. Овластяването, което идва с не само осъзнаването на тази истина, но и използването й като гръбнак за всичко в живота, може да бъде доста забележително. Има хиляди книги, мантри, техники и практики, които могат да ни помогнат да намерим решения за толкова много неща в живота, но всички те изискват едно нещо, за да бъдат наистина полезни: осъзнаването, което да ги подкрепя.