A+ A A-

Визуализация медитация за себеодобрението, социализацията, личния живот

  • Посещения: 238

   

Визуализация медитация

за себеодобрението, социализацията, личния живот 

Настани се удобно в легнало положение. Затвори очи. Отпусни се. Отпусни тялото си. Успокой дишането си. Дишай спокойно, бавно, плавно, равномерно. Освободи ума си от всички мисли, които го заемат. В гърдите си усещай как сърцето ти бие силно, така, сякаш всеки момент ще изскочи лудо от гърдите ти. Усещай, как натрупаните в теб притеснения, страхове, блокажи от всякакво естество, се блъскат в хаос и те натоварват, пренапрягат. С тях животът ти е по-сложен, а времето все по-забързано. Сякаш се задъхваш и се питаш, как да продължиш да живееш? 

Понякога се усещаш, че си на предела на силите си, че ще рухнеш всеки момент под напора на всички изисквания към теб, които Животът, семейната среда и други фактори в околния свят ти поставят, както и твоят контролиращ ум, които очакват от теб да се справяш безропотно с тях, тихо, подчинено. Осъзнаваш, че понякога те връхлитат безпокойство, тревожност, страх, съмнения - дали ще успееш да се справиш, дали ще си способна да правиш нещата, които желаеш и мечтаеш за себе си и за живота си. При тези размишления усещаш как пулсът ти се ускорява, дишането ти се затруднява, сякаш се задъхваш.

Поеми дълбоко въздух, задръж го в себе си за малко, после бавно издишай. Дишай и издишай, бавно, спокойно, така, че да усетиш живота чрез дъха си, че теб те има, че това наистина си ти самата. Замисляш се в този момент, как всъщност живееш, как общуваш, как и за какво използваш времето-живот, как се чувстваш, за какво мислиш, с какви дейности се занимаваш, какви са причините, които те докарват до неприятните тежащи мисли, душевна ранимост, дискомфорт, липса на любов, самоизолация, невяра, че има щастие, радост, любов и за теб, но не знаеш как да стигнеш до тях.

Вглъбяваш се навътре в себе си, потъваш във вътрешния си свят и гледаш, усещаш, възприемаш с вътрешното си зрение, с очите на душата си. Тя най-добре знае как живееш, на какво я подлагаш всеки ден, преминавайки през различни емоционални състояния и чувства, според обстоятелствата и условията, при които живееш, според начините, с които усещаш, възприемаш света около теб, хората, общуването ти с тях, как те се отнасят към теб, как ти реагираш и как се отнасяш ти към тях, какви следствия поражда това за теб, как рефлектира върху твоето здравословно състояние, как повлиява на твоето лично отношение към теб самата, как въздейства на твоята лична себеоценка.

Осмисляш, осъзнаваш, анализираш начина си на живот, обстоятелствата, средата, условията, при които живееш, доколко те са твоите, тези, които на теб ти харесват, в които се усещаш истинска себе си, без да слагаш маски, без да влизаш в защитни роли, за да се приспособиш, за да оцеляваш, да продължиш напред. Животът е пълен с предизвикателства - на всяка крачка са. От теб зависи, как ти гледаш на тях, как ги възприемаш, на кое обръщаш повече внимание, какви чувства, емоции излъчваш, преминавайки през тях, на кое отдаваш по-голям приоритет да влияе на избора ти на решения, на делата ти, как се отразява на качеството ти на живот.

Осъзнаваш ясно, че всичко зависи от теб самата, от мислите ти, от изборите, които правиш, как да живееш, как да възприемаш себе си, как да общуваш с другите хора, с целия околен свят. Нервната ти система, чувствата, емоциите ти, психиката ти, се повлияват от твоите реакции, възприятия, усещания, разбирания, с които възприемаш събитията, през които всеки ден преминаваш, във взаимоотношенията с майка, с баща, брат, сестра, с хората край теб, на работното място, с колегите ти, с работодателите ти, с близките ти, в социалното ти обкръжение, в обществото като цяло.

Присвиваш се, затваряш се навътре в себе си, стараеш се да приглушиш страховете си, да излезеш от напрежението, от нервните несъгласия в общуването с твоите родители, в семейната ограничаваща те среда. Не ти харесва да живееш така, с неудовлетворението и противопоставянето на всичко, което не е твоето, което не ти позволява да изявяваш себе си, такава, каквато си, да живееш и общуваш така, както на теб ти харесва, така както ти усещаш, че можеш. Стремиш се да си удовлетворена от себе си, от начина си на живот, от изявите ти в него, с любов и разгръщане на всички твои потенциали. Силно желаеш и си устремена да внасяш положителни промени в живота си - във всички направления!

Дишай дълбоко, бавно, равномерно. Ритъмът на сърцето ти е спокоен, пулсът ти е забавен, а тялото ти е все по-леко. В този момент времето няма измерение. Сега си извън него, в безвремие. Потапяш се в твоя вътрешен свят, безграничен, необятен, изпълнен с хармония, нежност, доброта, любов, отзивчивост, целеустременост. Усещаш се напълно отпусната, потопена в мир и в благодат.

Сега си представи, че си отишла на морски кей, там при водата. Загледана си в нея, напред в далечината, там, където се сливат вода и небе, където е линията на хоризонта.  Виждаш на кея голяма бяла яхта. Усетът в теб ти подсказва, че тя е твоя. Радост те обзема, че я виждаш отново. Огледай я! Виж я колко е красива голяма, луксозна, модерна, съвременна. Тя е символ-метафора на твоя живот! Тя символизира духа и душевността ти, теб самата като същност! Порадвай й се! Виж колко много достойнства има! Това са твоите достойнства, характеристики, с които се проявяваш в този си живот!

Насочи сега погледа си към палубата и виж много натрупани черни чувалчета по нея. Всяко чувалче има надпис, какво има в него като съдържание. В тях са всички взаимоотношения, с всеки един човек, с когото си имала взаимовръзки-общуване  по един или друг начин, с негативни за теб причинно-следствени резултатности, в изминалата част от живота ти, които са ти причинявали ограничения, загуби, болки, страдания от всякакъв характер. В черните чувалчета, които символизират негативността, натрупана в цялостната ти клетъчна памет, е събрано всичко, което затормозява, обременява, ограничава духа, душата ти, забавя те по пътя напред.

Качи се на бялата яхта. Иди в капитанската кабина, поеми ръководството й. Пусни я в ход! Понеси се с нея по вълните в откритото море, което е Животът, в който се проявяваш като жената, личността, душевността, твореца, същността, които си ти. Огрява те яркото слънце на синьото небе. Слънцето и небето те съпровождат, подпомагат те, както и твоите невидими спътници в живота ти, за да се справиш успешно с пречистването и освобождаването ти от всичко негативно, травмиращо, затормозяващо, което е събрано в черните чувалчета на палубата на бялата яхта.

Дошло е време да се разтовариш и олекотиш от това бреме! Издигни се в мисълта, заеми позицията на космополит, който е над нещата, над болката, над реалността. Кажи си, че осъзнаваш, осмисляш, анализираш колко важна и значима е за душата ти житейската опитност, която си придобила, макар да е по нехубав начин, че си утвърдила полезни уроци чрез болката и страданието, затова те вече не са нужни да остават в паметта ти. Затова си ги събрала всичките заедно на едно място, за да им благодариш с признателност за мисията, която са имали за теб в живота ти.

Мислено кажи на болката, на страданията, на всички хора, участници в живота ти, които са ти ги причинили, че им прощаваш чистосърдечно, че се сбогуваш с тях, благославяйки всеки един от тях да е щастлив и успешен по своя си начин. След това вземай чувалчета, изхвърляй ги едно по едно във водата на морето, след като ги задържаш за малко в ръцете си, припомняйки си какви са били събитията, в които са се ооформили негативните наслоявания в теб. С могъщата си енергия водата поема всичко негативно, което изхвърляш от себе си, събрано в тези черни чувалчета, освобождава те от него, поема го и го трансформира в могъществото си.

Вземи първото черно чувалче. То има етикет с надпис: “Липса на равнопоставеност в семейството, причиняващо блокажи, страдания, усет за неопитност в общуването с хората в обществото; усет за загубено време, за подчинение и зависимост от майката, от бащата, които са те сривали психически.” Държиш черното чувалче в ръцете си. Като на филмова лента във вътрешното ти зрение преминават безброй картини, рисуващи натрупаните спомени от такива изживявания. Усмихваш се. Казваш си, че това време, тези истории вече мъдро си ги осмислила, осъзнала, затова се разделяш с тях с благодарност и признателност, защото са изпълнили мисията си към теб. От тях остават в паметта ти само есенцията познания, поуки, мъдрост, усвоени житейски уроци. С радост изхвърляш чувалчето във водата на морето. Виж колко бързо тя го поема и сякаш само за миг се разтапя в нея и изчезва от погледа ти. Усещаш се освободена, олекотена, радостна. Ентусиазирана си, уверено продължаваш...

Следва друго черно чувалче с надпис: “Мисли за самоубийство заради всички болки, травми, несгоди, бреме, което не си в състояние и не желаеш повече да понасяш." Държиш черното чувалче в ръце и се замисляш кога, в какви ситуации са се раждали такива мисли и усещания в теб, какви точно случки са ги породили като емоции и чувства, кой е бил провокаторът за тяхното пораждане в теб. Да, спомняш си, че това черно чувалче, както и другите, които поемаш след него и изхвърляш във водата, са свързани с общуванията-взаимодействията ти с твоите майка и баща, с всички други хора, които не са те разбирали, не са ти вярвали. В растежа си сред тях в клетъчната ти памет са се наслоили усещанията за непълноценност, за ниска себеоценка, за неприемане, отхвърляне, неразбиране.

Липсата на разнообразна практическа опитност във взаимоотношенията с хората е създало трудности в общуването, довело е до липса на социална среда, в която да растеш, да се изявяваш. До известна степен това те е лишавало от компания, от светски живот сред хората, от принадлежност към  конкретни желани от теб социални групи. Осъзнала си, че има разминаване между реалния Аз и осъзнатия, желания Аз, че реалността на живота ти е продукт на случилите се събития, през които си преминала, които са били трудни и болезнени за възприятията ти. Много е информацията, която преминава през теб като осмисляне, осъзнаване, анализ.

Готова си да изхвърлиш това черно чувалче във водата. Силно желаеш за себе си да промениш възприятията си за общуванията с хората, да оставаш вярна на себе си, давайки доверие само на тези хора, които усешаш, вярваш, че го заслужават. все по-уверено вземаш едно по едно черните чувалчета, размишляваш над тяхното съдържане, след което с радост ги изхвърляш във водата на морето, с облекчение, че тези спомени вече са извън паметта ти, извън историята на твоя живот. От тях в теб са останали на съхранение само мъдростта, поуките, познанията, опитността.

Спираш за миг. Изморена си от многото черни чувалчета, които си изхвърлила във водата през борда на бялата яхта - символ на твоя живот, докато бе потопена в осъзнаванията и пречистванията от негативната информация в тях. Усещаш себе си олекотена, разтоварена, освободена от изживяванията, които са ти повлиявали по затрудняващ начин. Усмихната и доволна си, че си освободила и разтоварила цялостната си клетъчна памет от подробностите, които са били дразнители за теб.

Погледни към небето. Виж безкрайната небесна шир сливаща се в хоризонта с водната необят, огряни от сияйните лъчи на слънцето. Усмихни се, благодари им за помощта, която ти оказват в тези пречистващи възраждащи процеси. Знаеш колко много важни житейски уроци си усвоила и с тяхната помощ подкрепа към теб. Доволна си от себе си, от успехите си. Отдъхни си, след това погледни към другите черни чувалчета, които чакат своя ред да се заемеш и с тях. Уверена и вдъхновена продължавай, докато всичките те се озоват във водата на морето.

Вземаш чувалче, на което има надпис: “Страх, че ако дадено приятелство с някого се провали, прекрати, ще бъдеш изоставена. Когато чувстваш, че не си разбирана, възприемана, изолирана, пренебрегвана, решаваш да приключиш приятелството, от страх да не бъдеш изоставена.” Осъзнаваш състоянията на рязко отричане, поставяне на граници към хората, без плавност, гъвкавост, директно изтриваш човека в съзнанието си, с когото смяташ, че вече взаимоотношенията ви са приключили, решавайки, че няма да има във времето нови срещи комуникация с него, плътно затваряш врата зад себе си за него, рязко поставяш граници. От изминалите събития в живота ти разбираш, че въпреки тези твои нагласи, се случва този човек отново да се появява на Пътя ти.

Тогава разбираш, че той и ти сте изминали път на развитие, на промени, които по някакъв начин са ви сближили срещнали отново. Благодари сърдечно на това черно чувалче негативен товар, с признателност към него за мъдростта, поуките, познанията, които ти е дало и го хвърли във водата. Виж как то се разтваря за миг и изчезва, сякаш никога не го е имало в живота ти. Изграждаш в себе си нова нагласа за общуванията с хората, които срещаш по Пътя си, в която има свобода във взаимоотношенията, приемане на другия без поставяне на граници, без страхове от неразбиране и изоставяне. Животът среща и разделя хората, което е обичаен процес, необходимост за душата да взаимодейства с различни хора.

Вземаш друго черно чувалче с надпис: “Не харесвам, не познавам тялото си, не му се доверявам, не го познавам, ползвам го само като транспортно средство, не знам как да го заобичам, имам слаба връзка с него, не разбирам нуждите му." Заради външния вид на тялото ти се е случвало да страдаш, че то те отдалечава от хората, с които си желала да си в общуване, че заради външния ти вид са те игнорирали, пренебрегвали, охвърляли, дори подигравали. В теб се е насадило убеждението, че хората харесват красивите физически тела, а ти нямаш такова, което води до страх от отхвърляне, от нехаресване.

Изградила си усещането, че имаш некрасиво физическо тяло, което е причината довела и до липса на сексуална опитност. Желанието ти, необходимостта ти е да срещнеш мъж, който да те възприема такава, каквато си, който да ти помогне да се освободи от страховете и притесненията си, който да те разбира, подкрепя, насърчава, да те учи как да живееш без страхове и ограничения, което да ти дава усещане за пълноценност, стабилна себеоценка, себехаресване, себевъзприемане такава, каквато си. Държиш в ръце това черно чувалче негативни обременености, размишляваш, преди да го хвърлиш във водата.

Усещаш колко много тежи. Много полезни важни житейски уроци и мъдрост ти е донесло то! С радост и благодарност се освобождаваш от него. Имаш ясна представа каква си, как да продължиш по пътя си напред и нагоре, с какви желания, идеи, планове, които да следваш, които да те доближават все по-близо до образа, който желаеш да си, който изграждаш за себе си, в който постепенно се вливаш, ставаш едно единно цяло с него.

Когато изхвърлиш всички черни чувалчета виж как палубата на бялата яхта е вече чиста, сияеща, нищо черно не е останало на нея. Вдигни нагоре ръце към слънцето и благодари с любов на всички висши сили, същности и енергии, които ти помагат в тези пречистващи процеси. После благодари на водата на морето, че ти помогна в освобождаването от болките, страданията, травмите, блокажите, страховете, с които си живяла досега, които си носила като тежко бреме дълго време. 

Легни на палубата, затвори очи, разпери широко ръце и крака, напълно отпусната. Отдай се на почивка, на релакс, заслужаваш ги! Яхната плавно се носи по вълните и те унася в мечти и представи за това, какво ти предстои занапред. Представи си как тялото ти радостно възприема лекотата, страховете в теб напълно изчезват. Усещай как вятърът гали лицето ти, как слънцето те зарежда със силна, сияйна, оздравяваща зареждаща светлина и живителна енергия. Чувствай се все по-добре и по-добре. Укрепвай вярата и убежденията в теб, че със силата на духовното осъзнаване животът ти и ти самата се променяте по начините, по които ти желаеш да се случват тези процеси. 

Знаеш, че видимият и невидим околен свят, времето-живот, финансовата енергия, твоите невидими спътници, са винаги, във всеки миг с теб и около теб. Те те подпомагат по всевъзможни начини това да се случва, по най-добрия ползотворен за теб радващ начин. Изказвай мислено благодарност към всички души, които в миналите животи и в настоящия живот са имали своето участие-роля в усвояването на важните уроци на израстването, осъзнаването, извисяването в еволюцията ти като духовна енергийна същност. Благодари и на своите ангели хранители, на духовните учители и наставници, че винаги за всичко са заедно с теб. Знаеш, че ти никога не си сама,не си изоставена, не си забравена, не си самотна.

Пътувай с бялата яхта на воля в открито море! Поемай пътешествия в дестинации, които ти избираш и се радвай на свободата, без ограничения! Бъди дръзновена, упорита, търпелива, последователна във всяка своя следваща стъпка по Пътя. С лекота преминавай през Живота, без да го вземаш твърде насериозно! Учи уроците на жизнерадостта! Живей земно и духовно осъзнато! Забелязвай всичко красиво около теб! Обичай себе си по нов начин! Знаеш, че всички решения са в теб!

Сега избираш да живееш в мир и хармония със себе си, да излъчваш любов и доброта, такива да идват и при теб от тези хора, които желаеш да се появяват на пътя ти – себеподобни на теб мъже и жени, с които с лекота общуваш, които те приемат достойно, с респект и уважение такава, каквато си, независимо от това как се променя външният вид на тялото ти. Разгръщаш с радост и с вдъхновение потенциалите си, реализираш завидни успехи. С вяра приемаш мъжа, когото срещаш, който вижда в теб тази достойна жена, която той желае да срещне и да има до себе си, с когото и ти желаеш да споделяш живота си.

Всичко се нарежда за теб по най-добрия и желан от теб начин. Взаимоотношенията ти с майка ти, с баща ти преминават в нова форма, в уважение и подкрепа от тях към теб, с разбиране и сдоверие в теб, с благопожелания към теб да си щастлива и успешна по твоя си начин. Те се радват на твоите постижения и се гордеят с теб. Имаш утвърдени в хода на Живота приятели, близки познати, социално обкръжение, в което те ценят, обичат, уважават, приемат такава, каквато си, без критики и/или осъждания, забележки. Животът те обича и те подпомага!

Време е вече да приключиш пътешествието си с бялата яхта. То беше чудесно и ползотворно за теб! То ти даде силни изживявания и ти помогна да опознаеш по-добре себе си. Насочи се към брега. Слез от прекрасната бяла яхта, метафора на твоя живот. Погледни към морето, метафора на Живота, в който живееш, развиваш се, проявяваш се чрез делата си, в който разгръщаш личностния си и творчески потенциал. Усмихни се с любов, с благодарност и признателност за изживяванията, които имаше. Чувствай се олекотена, възродена, облекчена, радостна, доволна.

Отвори очи, върни се в реалността на заобикаляия те свят. Продължавай напред смело, убедително, целеустремено, дръзновено, вдъхновено, с вяра и доверие в себе си, че можеш и знаеш как да постигаш щастие по разнообразни начини, което ти носи личностно удовлетворение. Усмихни се! Животът продължава!

 

Галя Йосифова