A+ A A-

Визуализация медитация Хармония и баланс между ума и духа

  • Посещения: 269

  

Визуализация медитация

Хармония и баланс между ума и духа

 

Легни, настани се удобно. Затвори очи. Отпусни се. Настрой съзнанието си за изживяване, в което за теб се случват хубави, полезни неща. Заслушай се в музиката. Слушай нежните звуци, които те обгръщат цялата и те предразполагат да не мислиш за никого и за нищо друго в този момент. Сега важната си ти. Усещай как всяка твоя клетка попива в себе си тази вълшебна енергия.

Представи си, че се разхождаш край река, стъпвайки боса по тревата на дълга полянка близо до брега. Слънцето е отдало топлината си на зелените листенца, а ходилата ти с радост я поемат от тях. Тази слънчева топлина, обогатена със земна енергия, навлиза през енергийните центрове на ходилата ти и се разпространява по твоите кръвоносни съдове из цялото ти тяло. Усещаш се така, сякаш слънцето е влязло в теб чрез зелената трева на полянката и на теб ти става много хубаво. 

Слънцето е над теб, обгръща те със златистите си лъчи и в същото време грее и  вътре в теб! Легни на нежната зелена постеля, затвори очи и се отпусни напълно. Ветрецът нежно гали лицето ти, играе си с косите ти, слънцето те целува с блага  топлина. Музиката гали слуха ти и те пренася изцяло там, сред природата, където няма никой и нищо друго, освен тя и ти. Звуците на водата в реката засилват усещането в теб за релакс и хармония. Чувстваш се все по-спокойна, напълно отпусната, като в безтегловност, във безвремие. Мисли си за изживяванията, които си имала в последно време, как се появяват в съзнанието ти като литнало в небето ято птици, които се реят над теб. Те са и като игли на таралеж, които сякаш те пробиват отвътре навън, за да излязат извън теб.

Настръхваш от всяка дума, която е била казана от други хора към теб, от теб към други хора, от всяко отношение, което други хора са имали към теб и от теб към тях, но и като рефлекс към самата теб, като вследствие от събитията, през които си преминала в изминалата част от живота си. Осъзнаваш, че си натрупала в себе си много умора, стрес, негодувание, неприязън, страх, много противопоставяния, противоборства, несъгласия. Всичко това те е довело до състояние на голямо объркване, да не знаеш коя точно си, къде се намираш и какво очаква животът от теб да правиш, по какви начини да се проявяваш в него.

Всички тези игли, които излизат от теб навън, в безброй посоки, са проводници на негативната енергия наслоила се в теб от тези трудни за теб изживявания. Те са претоварили нервната и емоционалната ти система. Реагирала си с чувства, които са те довели до още по-голямо объркване, до раздвоения, колебания, до плахост, уязвимост, до нерешителност да предприемеш действия към промени в по-добра за теб посока. Докато лежиш на меката топла зелена трева, изкарай на повърхността в съзнанието ти всички негативни изживявания, в които изразяваш емоциите и чувствата си, когато си била в противопоставяне, противоборство, в несъгласия, противоречия, в отричане от себе си. Те са довели до снижаване на себеоценката ти, до всичко, което те е поставило в състояние на безпомощност, силно изразена към настоящия момент.

Сълзи напират в очите ти, преливат от тях, стичат се по лицето ти като малки поточета. Не ги спирай! Остави ги да се изливат! Те пречистват душата ти! Помагат й да отвори вратите в емоционалната ти памет, от там да изтече всичко онова, което се е натрупвало в теб като тежък за нея товар-бреме. Душата ти чрез сълзите те призовава да й помогнеш да се разтовари от старото, ненужното, непотребното, което вече й е донесло мъдрост, поуки и познания в натрупаната житейска опитност. Не си знаела как да помагаш осъзнато на душата си да се пречиства, затова много пластове има натрупани в теб, които я обременяват. Сълзите са начин, чрез който душата ти ти показва, че й е нужно пречистване от негативността, съраданията, болките, блокажите в теб.

Чрез сълзите тя ти казва: “Хей, спри за малко, замисли се какво правиш с мен! Довела съм те на Земята да усвояваш важни уроци, да разгръщаш потенциала, който носиш като заряд в теб като личност и творец, да учиш взаимоотношенията с мъжкия пол, с женския пол, да учиш да си майка и родител, да си жена с вътрешна и външна красота, чар и харизматичност, да си добронамерена и всеотдайна във всичко, което правиш, с любов и доброта, да учиш самостоятелност, да разчиташ на себе си, да усещаш свободата, да ползваш свободната воля и свободния избор за решенията, които вземаш, за делата и проявите си в живота, в които смело и с  ентусиазъм и дръзновение да се впускаш.”...

Толкова много задачи е поставила душата ти за теб като ангажименти, които да следваш по приоритети във всяка стъпка, която правиш по Пътя напред и нагоре, по който духът ти те води. Но ти, в търсенията си, как да правиш това, залиташ, ту в една, ту в друга посока. Събудените в теб спомени от минали животи, които душата ти е включила в План-Програмата-Живот, като пренос и задача за теб за отработване, внасят в теб още по-голямо объркване. Трудно ти е да разбереш себе си коя си, защо си тук, какво е нужно да правиш, защо да го правиш, кога и как да го правиш, докога? Въпросите се нижат един след друг...

Не знаеш отговорите за тях какви са. Лежиш на зелената полянка, огряна от слънчевата топлина. Звуците на течащата вода и на музиката те движат в потоците на мислите, извиращи от теб. Остави ги да се изливат. Не ги задържай в себе си. Достатъчно дълго са били наслоени в теб! Нека сами определят кое как да се случва, не ти да определяш това, ти да режисираш нещата, под влиянието на твоя контролиращ доминираш ум. Дълго време той е налагал правила, които си следвала, които са те довели до пренапрежение, потискайки нуждите на душата. Умът ти има много способности, ти добре ги познаваш, добре го знаеш.

Кажи си мислено наум: "Призовавам моя прекрасен УМ да стане най-добър приятел за моя ДУХ. Нека моят прекрасен УМ слезе от пиедестала, на който е бил до момента и стигне до стъпалото, където тихо, кротко, смирено стои ДУХЪТ ми, който мъдро ръководи душата ми по Пътя предначертан от нея, по главния път."

Представи си твоя УМ и твоя ДУХ като двама достойни мъже, със силна мъжка енергия. Нека те си стиснат ръцете, за да работят заедно за твоята душа, в помощ и подкрепа към нея. И двамата, и духът, и умът, имат важна роля за душата ти и нейната мисия в живота, като прояви на личността, индивидуалността, жената, които си, тук и сега на Земята. Виж наблизо до тях да стои твоята душа, като красива, елегантна, грациозна жена. Тя наблюдава двамата мъже, духа и ума, как общуват помежду си, вижда израженията на лицата им, как спорят в началото, как УМЪТ казва: “Аз ще ръководя живота й! Аз знам какво да правя! Аз я водя в материалния свят! От мен зависят много неща! Тя има по-голяма нужда от мен, за да живее Живота щастливо!”  

Виж другия мъж, ДУХЪТ, мъдрецът се усмихва, изслушва УМА и мъдро му отговаря: “Да! Ти си на Земята, ти знаеш какво се случва в материалния свят, но аз имам опитността да намирам различни варианти, различни подходи за постигане на успехи, които душата е събирала в безброй минали животи, в други роли-превъплъщения. Ти нямаш тази орактическа и духовна опитност, а тя е важна, съществена, необходима. Мъдро е да работим в съюз помежду си, а не да се конфронтираме, за да може тази красива душа, жена, която ни гледа какво правим с теб за нея, да се радва на нашето взаимодействие и ние, като двама кавалери джентълмени да сме до нея от двете й страни, тя да може да разчита с доверие еднакво и на двама ни. Тя се нуждае и от двама ни, не само от теб, от Ума или само от мен, от ДУХА.”

Твоята душа наблюдава разговора общуване между тях и вижда как постепенно лицата им се променят, как УМЪТ прагматично подрежда мислите и възприятията с логиката си, това, което ДУХЪТ му казва. ДУХЪТ заема своя мъдър израз и като учител подпомага своя ученик УМА, да възприема неговите съвети. Вижда двамата да стискат ръцете си в знак на съгласие и разбирателство, чува как УМЪТ обещава на ДУХА да работи в сътрудничество с него, двамата заедно да подпомагат душата всеки ден, за всичко, в усвояването на важните за нея уроци, преминавайки през различните събития изпълнени с провокации от различен характер.

Душата ти чува в разговора им как се договарят да направят заедно нещо за теб, за да ти докажат, че наистина работят в разбирателство и съгласуваност в подкрепата си към теб. Виждаш УМЪТ как с делово движение на ръката, със загрижено лице се обажда по телефона на някого, дава наставления да дойде лодкар, с указания как да украси лодката с цветя, с аромати, да има подарък за теб. В очакване си да разбереш какво ще последва. Усмихваш се. Приятно е някой да иска да направи нещо красиво, вълнуващо за теб. Интересно ти е какво ще се случи. 

Минава малко време. Виждаш как по течението на реката до теб приближава лодката украсена с разноцветни цветя. Лодкарят бавно я придвижва с веслата до брега, където си ти. И той е окичен с цветя. Има широкопола шапка на главата, с мъжествена фигура, още един мъж, който се появява за красивата ти душа, и той да направи нещо вълнуващо за нея, за теб. Музиката звучи още по-силно за сетивата ти, слива се в едно с красотата на цветята, участва в цялостната гледка, в която ти си в центъра на вниманието. Всичко това се случва за теб! Ритъмът на сърцето ти се забързва от трепета на предстоящите вълнуващи събития, в които знаеш, че ще се случи нещо, което ще помниш и няма да можеш да забравиш.

Лодкарят сваля шапка, покланя ти се с усмивка, показва, че е тук на твое разположение. Кани те да се качиш на лодката. Двамата мъже, твоят ДУХ и твоят УМ се появяват, застават до лодката, подават ти ръка, да ти е по-леко качването. Виждаш душата си като красива жена, облечена в изящна дълга светло синя рокля, с цвят като небесния, със слънчев отблясък, с украсени с цветя коси. Проследяваш движенията си, как се озоваваш в лодката, сядайки на пейка облечена в меко кадифе. Усмихваш се, оглеждаш се наоколо, за да съхраниш спомени за това великолепно изживяване.

Музиката те облива в нежност, цветята се усмихват в очите ти, когато ги гледаш и галиш с длани. Усещането в теб е за вълшебство, защото до този момент не си имала такива красиви изживявания. Мъжете също се качват и сядат срещу теб. Наблюдаваш лицата им. Улавяш по тях старанието, което влагат в ухажването си към теб като джентълмени кавалери. Лодката се носи тихо и плавно по течението на реката, умело управлявана от лодкаря. В един момент двамата мъже, УМЪТ и ДУХЪТ запяват под звуците на мелодията, която звучи. Изнасят за теб серенада. Не си очаквала такъв жест от тях. Приятно ти е. Душата ти, жена, се радва на това отношение към нея. Текстът на песента е мъдър, смислен, подкрепящ. В реалния живот никой мъж не е проявявал такова глантно красиво отношение към теб.

Виж тази гледка отстрани с очите на страничния наблюдател, цялата картина, в която главният герой, за когото се случва всичко това, си ти. Сега разбираш колко е хубаво да си жена, уважавана, ценена, обгрижвана! Усещаш се жена, когато мъжете се отнасят с респект и уважение към теб, когато те ценят по достойнство. Колко вълнуващо е да бъдеш ухажвана и колко лесно е да приемаш мъжете да правят нещо хубаво за теб, смислено, стойностно, красиво, завладяващ жест на мъж към жена! Чудесно е, че ти се случва! Радваш се, че можеш да разбереш това.

Виждаш как двамата мъже се споглеждат един друг, докато пеят за теб. Разбираш, че те вече се разбират помежду си, че няма доминиращ между тях. Има съгласие и единомислие между тях и го постигат го с лекота. Лодкарят се усмихва, тананика си мелодията. Свидетел е на това, което се случва за теб. По своя си своеобразен начин и той допринася за твоята радост.

Идва момент, когато лодката акустира на брега на реката на място, до което достига. Двамата мъже, твоят ДУХ и твоят УМ слизат първи. Подават ти ръка от двете ти страни да слезеш от лодката. Вървят до теб по алея, която води към много красива огромна къща, с парк с цветя, с фонтан, също както в дворците. Въвеждат те в голяма бална зала, където вече има много хора, гости на тържество, на което ти си в центъра на вниманието на бала, който ще се състои. Всички присъстващи са събрани там в твоя чест. Има оркестър. Диригентът му подава към музикантите първите движения с ръце като начало на музиката, която зазвучава. Валс.

Никой не започва да танцува, защото дамата, която ще открие бала, си ти, красивата грациозна, усмихваща се жена, радваща се на това, което се случва, защото сякаш се намираш в приказка. Всички присъстващи в залата са хората, с които си взаимодействаш по някакъв начин в общуванията между вас, хора, които са важни за теб, затова, какво ще кажат за теб, дали ще те одумват, дали ще те критикуват или манипулират, дали ще те подкрепят, дали ще са до теб в трудни моменти. Всички те са странични наблюдатели за теб, присъстват там, за да покажат своето уважение към теб и да ти покажат, че те приемат такава, каквато си, без да те съдят, без да искат от теб да се променяш, защото те така желаят, без да се противопоставят на твоите решения за действия.

Като партньор за първия танц към теб пристъпва твоят прекрасен галантен УМ. Той е великолепен танцьор. Докато танцуваш с него той те гледа в очите. Поднася ти извиненията си, че той те е поставял в ситуации, в които не ти е било комфортно, заради които в теб са бушували различни негодувания, противопоставяния, заради които си изживявала негативни емоции, които са имали своите следствия за теб с негативен травмиращ характер. Извинява ти се затова, че е налагал за теб норми, граници, ограничения...

Слушаш го. През теб преминават картини спомени от ситуациите, за които той ти се извинява, в които е доминирал с влияние, когато си действала под неговия контрол. Ти помниш какво се случвало след това, как душата ти е страдала. Сега тя, душата ти, танцува с УМА, който й е причинявал тези болки с налагане на волята си, как да действаш. Усещаш себе си като разбушувало се море. Приемаш извиненията му. Казваш му, че го разбираш. Благодариш му затова, че е бил в ролята на мъдър учител провокатор мотиватор за теб, по суров начин да се учиш да гледаш разнопосочно на живота, от различни позиции на гледните точки, да приемаш случващото се многоаспектно, да не действаш прибързано, а обмислено.

Казваш на прекрасния си УМ, че с разбиране му прощаваш, че всичко случило се остава в миналото, че оставяш травмите и негативните спомени да си отидат от твоята клетъчна памет, които дълго време са били наслоени в теб като тежко бреме, следствия от доминиращата му ръководна роля. Приканваш го да бъде така добър занапред да действа в разбирателство и хармония с ДУХА ти, заедно да те водят напред по Пътя в живота. Той ти обещава, че ще положи усилия да се вслушва в опитността, мъдростта, съветите и насоките на ДУХА ти, че вече ще реагира по нов начин към теб.

Валсът приключва. Усмихвате се и двамата един на друг с благодарност за танца, в който бяхте досега. Покланяш се. Той ти се покланя. Държейки те за ръка те довежда до твоя ДУХ. Започва нов танц, в който той е партньор за теб. Танцувайки в новия валс с ДУХА ти, като партньор за теб, виждаш как и други започват да танцуват около вас, други двойки, мъже и жени, хората от твоето социално и приятелско обкръжение, твоите близки, обичани хора, с които имаш история на взаимоотношенията и взаимовръзките, по позитивен или по негативен начин.

Твоят ДУХ ти говори, дава ти наставления, като мъдрец. Слушаш го внимателно. Приемаш думите му. Той ти казва да се огледаш, да видиш всички хора, които присъстват и танцуват около теб. Казва ти: “Виж, всички тези хора се радват на това, което се случва за теб. Благодарят ти, че те присъстват в живота ти. Виж как добротата и благостта, които излъчваш към тях, ги прави още по-добри към теб.”

Оглеждаш хората, лицата им. Разпознаваш всекиго. Хора, които са те критикували, хора, които са те осъждали, говорили зад гърба ти, хора, които са те подчинявали, пренебрегвали, изолирали, потискали, агресирали, обиждали пи някакъв болезнен за теб начин, които са те манипулирали, правили зависима, подчинена от тях с някакви цели. Безброй са вариациите на взаимоотношенията с негативен характер, които виждаш как изплуват като спомени в теб, когато погледнеш към лицата им.

Виждаш и тези, с които имаш радващи позитивни отношения. Когато погледът ти се среща с техния, лицата им се променят повлияни от твоята усмивка и благост, които излъчваш към тях. Те също ти се усмихват, подкрепящо. В един момент те спират да танцуват. Един по един идват до теб, прегръщат те. Благодарят ти, че присъстваш в живота им, че си прекрасна душа, че вече са го разбрали, че си изпълнена само с любов и доброта. Те искат прошка от теб затова, че не винаги са били добри, лоялни, отзивчиви към теб. Те желаят да са в разбирателство с теб, без осъждане, без критики, без всичко, което досега се е случвало между вас.

Изненадана си от реакцията на хората. Виждаш как доброто предизвиква добро. На всеки един поотделно прощаваш и благодариш в признателност и с любов, че го има в живота ти, че има свата роля въздействие към теб. Миналото е вече зад гърба ви. Занапред ще има благост и доброта в общуването ви. Всеки от вас е свободен да възприема живота със своята житейска философия и мироглед, според нуждите на душата си, както ти, така и те.

След като всички се изреждат за прегръдка и лично общуване с теб, оркестърът сменя мелодията. Започват танци, в които всеки танцува с всекиго. Лицата на всички хора са усмихнати, сияещи, радващи се, че участват в това празненство на искреното общуване. Животът е празник! Животът е забавление, когато с лекота преминаваш през него, без да го вземаш твърде насериозно! Твоят ДУХ добре го знае, но УМЪТ ти едва сега разбира, че той е не само отговорности, грижи, задачи, преодоляване на трудности, организация на дейности и изпълнението им, пари и материални необходимости, че е  много повече от всичко това, което той е знаел.

Изпращаш всички гости с благопожелания, а ти – душата ти, твоят ДУХ и твоят УМ, останали насаме тримата, обсъждате как да продължи животът ти занапред. Ти споделяш с тях какви са нуждите ти, какви цели и мечти имаш, какво те прави щастлива, от какво се нуждаеш в различните области на живота. ДУХЪТ и УМЪТ те изслушват, вглъбени, замислени, обмислящи стратегии за действия, които заедно да съгласуват, като оптимално най-подходящи варианти за теб, които да те доведат до успехи и удовлетворение.

Не усещаш как минава времето, докато сте в това обсъждане. Постепенно дори спираш да чуваш кой какво казва. Сякаш всичко изказано прелива в звуците на музиката. Тя те унася в спокойствие, че каквото и да те очаква по Пътя напред и нагоре, ти се доверяваш на ДУХА си и на УМА си, че те знаят как да те подпомагат всичко да се случва с лекота, без напрежение, без тревоги, без напрежение, по нов бачи, а не както е било в миналото. Спокойна си, че това прави живота ти по-радостен!

Връщаш се мислено на полянката край реката, където топлината на слънцето и тревата ти дават комфорт, в който си потопена и изцяло отпусната. Слушаш по-отчетливо ромона на течащата вода, заслушваш се в нея. Чуваш и птичките как пеят. Усмихваш се. Доволна си. Хубаво е. В тази среща с УМА и ДУХА имаше много ползи за теб, които съхраняваш в себе си. Вече знаеш как да общуваш с тях, как да ти помагат в хармония и разбирателство помежду си, за да си уравновесена, стабилна, уверена в себе си и нищо, и никой, по никакъв начин да не може да те събори, да те поставя в трудни ситуации, в които да не знаеш как да се справиш и това да те измъчва.

Вече знаеш как да постигаш омиротворение вътре в себе си, да се себевглъбяваш, когато е нужна концентрация за постигане на вътрешен баланс. Вече гледаш на Живота с други очи, с поглед, в който ДУХ и УМ ти дават видимото и невидимото в обща картина, в която виждаш и себе си като присъствие и проявление, по начин, който те прави щастлива. Обещаваш си, че занапред ше живееш жизнерадостно, волно, уверено, така, както на теб ти харесва, така, както душата ти се усеща доволна и удовлетворена! 

Докато си още там, на полянката, размърдай се, усети тялото си, отвори очи, погледни небето, слънцето, птичките, зелените корони на дърветата. Усети силата на природния свят на Земята. Изправи се, протегни се! Иди до реката, навлез във водата. И тя се е затоплила от слънчевите лъчи, мека и приятна е. Порадвай се на водата, на камъчетата в нея. Радост, любов, благодарност изпълват всяка твоя клетка.

Съхрани в себе си тези приятни усещани. Те засилват жизнената ти енергия. Вече си в реалността. Животът продължава! Усещаш се различна и това ти харесва. 

Така да бъде! Амин.

 

Галя Йосифова